Parkeerkosten Nederlandse vliegvelden gestabiliseerd

In Berichtenby robert

De parkeertarieven op Nederlandse vliegvelden verschillen sterk van de tarieven in onze buurlanden. Duitsland is voordeliger, België duurder. Binnen de landsgrenzen zijn de verschillen beperkt. Nederlandse vliegvelden lijken elkaars consumentenprijzen goed in de gaten te houden. Dit blijkt uit het Herfstrapport 2014 ‘Parkeren op het vliegveld’ van de onafhankelijke reiswebsite Vliegveldinfo.nl.

Voor een week parkeren op een vliegveld in Nederland betalen reizigers gemiddeld 62 euro. In Duitsland is parkeren twee tientjes goedkoper, in België zijn reizigers juist een tientje meer kwijt. Het afgelopen halfjaar zijn de gemiddelde parkeertarieven op de vijftien onderzochte vliegvelden nauwelijks gewijzigd.

Parkeertarieven Nederlandse vliegvelden in evenwicht
Op drie van de vijf Nederlandse vliegvelden zijn de tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheid nagenoeg gelijk. Groningen Airport Eelde en Rotterdam The Hague Airport hanteren exact dezelfde prijzen voor 3 dagen en voor 1 week parkeren: respectievelijk 35 euro en 55 euro. Eindhoven Airport is iets goedkoper voor een weekend (33 euro) en iets duurder voor een week parkeren (59 euro). Maastricht Aachen Airport is als regionale luchthaven relatief duur. Amsterdam Airport Schiphol is de duurste parkeerluchthaven van Nederland, maar hier kunnen reizigers gebruik maken van het goedkopere Schiphol Smart Parking (reserveren verplicht).

Langer parkeren in Duitsland
In Duitsland doet zich een ander fenomeen voor. Hier loont het om langer te parkeren. In Duitsland verschillen de prijzen voor 3 dagen en 1 week parkeren niet of nauwelijks van elkaar. Op Keulen Bonn Airport en Düsseldorf Airport is er zelfs helemaal geen prijsverschil tussen beide periodes. “Mede hierdoor is een week parkeren op een Duits vliegveld goedkoop in vergelijking met Nederland en België,” aldus oprichter van Vliegveldinfo.nl Guus Wantia. “Van de zes Duitse luchthavens staan er vijf in de top 5 goedkoopste vliegvelden voor een week parkeren!”. Bremen Airport is op plek 12 een uitzondering, maar nog altijd aanzienlijk goedkoper dan de twee grootste luchthavens van België, Zaventem en Charleroi.

Brugge snelste stijger, Düsseldorf grootste daler
Oostende Brugge Airport, het op een na kleinste vliegveld van België, verhoogde als enige luchthaven de parkeertarieven in het afgelopen halfjaar. Op Düsseldorf Airport gingen de parkeerkosten juist omlaag. Voorheen betaalden reizigers op het Duitse vliegveld hetzelfde tarief op de parkeerterreinen P24, P25 en P26. Deze zomer werd het parkeertarief op P26 verlaagd naar 35,20 euro voor 8 dagen parkeren. Düsseldorf heeft een nog goedkopere parkeermogelijkheid (P13, 32 euro voor 8 dagen), maar dit parkeerterrein is slechts beperkt geopend (van 3 juli tot 3 november 2014).

Congreswereld.nlhits=476=