De BTW over zonnepalen op dak woonhuis is aftrekbaar

In Archief by robert

Hof van Justitie EU, 20 juni 2013 (C-219/12)
Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Met zonnepanelen wordt met name warm water of elektriciteit geproduceerd en kan een aanzienlijke besparing op de energierekening opleveren. Ook met subsidies wordt het plaatsen van zonnepanelen voor particulieren ondersteund.

Ook het Europese Hof van Justitie steekt nu een hand toe. Het Hof heeft namelijk bepaald dat particulieren die zonnepanelen op hun woning plaatsen en een aansluiting maken tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet, in het algemeen ondernemer worden voor de omzetbelasting. Zij kunnen namelijk de geproduceerde stroom afleveren aan het algemene net. Het maakt vervolgens niet uit dat de totale hoeveelheid stroom die de particulier verbruikt hoger is dan de totale hoeveelheid stroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd
Door de elektriciteit niet alleen aan het eigen huis af te leveren, maar door ook een koppeling te maken aan het elektriciteitsnet, neemt de particulier deel aan het economisch verkeer en wordt hij BTW-ondernemer. En in de hoedanigheid van BTW-ondernemer kan die particulier de betaalde BTW op de koop en plaatsing van de panelen van de Belastingdienst terugvragen. Voor de levering van energie aan het algemene net zou de particulier in beginsel BTW moeten rekenen. Echter, het gaat daarbij meestal om kleine bedragen zodat in Nederland de Kleine Ondernemingsregeling (KOR) in de BTW kan worden toegepast. Daardoor hoeft in het geheel geen BTW te worden afgedragen, nu de afdrachten heel laag zouden zijn. Dat betekent dat er aan de ene kant recht is op aftrek van de BTW bij de koop en plaatsing van de panelen, maar dat er in principe geen BTW hoeft te worden afgedragen over de levering van stroom aan het net.

hits=111= / id=3342=