Tarieven voor EU-sms kelderen

In Archief by robert

De EU heeft de prijs verminderd die telecomoperatoren u mogen aanrekenen voor mobiel bellen of gebeld worden in het buitenland (ook wel “roaming” genoemd). Ook voor sms’en en surfen worden maximumtarieven bepaald, die in de komende drie jaar nog zullen dalen. Deze nieuwe regels, die net op tijd komen voor de zomervakantie, zijn een overwinning voor de Europese consumenten. Dankzij de geldende beperking van de beltarieven betalen we nu al 60% minder voor gesprekken binnen de EU.
Vanaf 1 juli 2009 zal een sms’je naar een ander EU-land u hooguit 11 cent kosten, minder dan de helft van het huidige gemiddelde tarief van 29 cent (veel meer dan het binnenlands tarief). Sms’jes die u in een andere EU-lidstaat ontvangt, blijven gratis.
Ook de maximumtarieven voor mobiel bellen gaan naar beneden, van 46 naar 43 cent per minuut. In juli 2010 wordt dat 39 cent en in 2011 35 cent. In totaal gaat de prijs dus 11 cent omlaag. Ook gebeld worden in het buitenland wordt goedkoper. Op drie jaar tijd zal het maximumtarief daarvoor dalen van 22 naar 11 cent. Bij deze tarieven komt wel nog BTW.
De tarieven voor andere roamingdiensten, zoals het verzenden van een e-mail of surfen op internet, worden beperkt tot het groothandelsniveau. Dat betekent dat u alleen moet betalen wat de operatoren elkaar daarvoor aanrekenen.
De nieuwe regels moeten ook een einde maken aan de vervelende verrassing die veel gsm-gebruikers te wachten staat wanneer hun de rekening gepresenteerd wordt voor mobiel surfen in het buitenland. U kan namelijk binnenkort gratis kiezen voor een maandelijks maximum (normaliter 50 euro). Uw provider moet u waarschuwen wanneer u dicht bij dit maximum komt. In 2007 heeft de EU voor het eerst de kosten van mobiel bellen in het buitenland beperkt, toen bleek dat die gemiddeld vier keer hoger waren dan die van binnenlandse gesprekken, en dat er heel grote prijsverschillen waren van land tot land.
hits=5= / id=1638=