Hdtv via de kabel

In Archief by robert

Telenet biedt vanaf 1 december als eerste grote speler hogedefinitietelevisie (hdtv). Het aantal kanalen is nog beperkt. hdtv biedt kijkers een beeld dat vijfmaal scherper is dan de huidige digitale televisiebeelden. Het is de volgende grote stap na de introductie van kleurentelevisie en interactieve digitale televisie. Het basispakket bestaat uit twee zenders, National Geographic Channel HD en de cultuurzender Exqi en kost vijf euro per maand. Ook het filmkanaal Prime One en het sportkanaal Prime Sport krijgen een aparte hd-versie. Daarvoor wordt vijf euro extra gevraagd.
De grote zenders in Vlaanderen werken aan hdtv maar ze hebben nog onvoldoende hd-materiaal om er een kanaal mee te vullen. Momenteel worden bij VTM wel al series, zoals Aspe opgenomen met hd-camera’s. Ook de Olympische Spelen in 2008 zullen volledig in HD opgenomen worden. Om de hd-signalen thuis te ontvangen is een zogenaamde hd-decoder met ingebouwde recorder nodig. Die wordt, in tegenstelling tot andere toestellen voor interactieve digitale televisie enkel te huur aangeboden (vanaf 10 euro per maand).
Telenet verwacht tegen de kerst al enkele duizenden hd-boxen geïnstalleerd te hebben. Concurrent Belgacom treft ook volop voorbereidingen om hdtv in de eerste helft van 2008 op de markt te brengen.
In de Verenigde Staten en Japan is hdtv al geen uitzonderlijk fenomeen meer en was in Europa alleen via de satelliet (kanaal Euro1080) hdtv te ontvangen.
hits=2= / id=1568=