Geen 30%-regeling voor Duitse pijpfitter

In Archief by robert

Een Duitse pijpfitter treedt in dienst bij een Nederlandse werkgever. Omdat de pijpfitter uit het buitenland is geworven, kan hij onder voorwaarden in aanmerking komen voor de 30%-regeling. Op grond van deze regeling wordt 30% van zijn loon fiscaal aangemerkt als onbelaste vergoeding voor de hogere kosten om in Nederland te komen werken. In Duitsland heeft de pijpfitter een specifieke opleiding gehad: “Instandhaltungsmechaniker”. Door deze Duitse opleiding beschikt hij over de kunde om als pijpfitter te werken. Nederland kent geen vergelijkbare studie om als pijpfitter te worden opgeleid.
Met het argument dat hij een speciale Duitse studie had gevolgd, wil de pijpfitter aantonen dat hij specifieke deskundigheid bezit die in Nederland schaars is: immers in Nederland bestaat de opleiding niet.
De Hoge Raad komt tot de conclusie dat het feit dat een opleiding in Nederland niet bestaat niet automatisch betekent dat er sprake is van specifieke en/of schaarse deskundigheid. De Duitse pijpfitter heeft geen recht op de 30%-regeling.
Hoge Raad, 5 oktober 2012
hits=0= / id=1499=