Nederbelg had bezwaar moeten maken

In Archief by robert

Een Nederbelg ontvangt een prepensioen uit Nederland. Dit prepensioen wordt feitelijk in België belast. In Nederland geeft de belastingdienst een vrijstelling. De Nederbelg is het daar niet mee eens en vindt dat de uitkering in Nederland belast hoort te worden.
Doordat de uitkering in België wordt belast, betaalt de Nederbelg meer belasting over de uitkering: de belastingdruk in België is hoger. Omdat de Nederbelg vindt dat de uitkering in Nederland (lager) belast moet worden, stelt hij dat hij schade heeft geleden. Hij dient dan ook een schadeclaim in bij de belastingdienst voor het verschil tussen wat er in België wordt betaald en wat er in Nederland betaald zou worden als de uitkering in Nederland zou zijn belast.

Het Hof licht toe dat de Nederbelg de verkeerde route heeft gevolgd: als hij vindt dat de uitkering niet in België belast moet worden, dan had hij bezwaar tegen de aanslagen aan moeten tekenen. Nu dit niet is gebeurt, kan het Hof verder ook niets doen. Het Hof kan daarom ook niet ingaan op het standpunt dat de uitkering in Nederland belast had moeten worden.

De Nederbelg krijgt dus niet zijn zin. Vermoedelijk heeft hij wel gelijk dat zijn uitkering (deels) belast had moeten worden in Nederland, omdat een deel van zijn arbeidsverleden bij een Nederlandse Gemeente (en dus in overheidsdienst) heeft gewerkt. Maar om daarin gelijk te krijgen is het aan hem om bezwaar aan te tekenen tegen de (Belgische) belastingaanslagen. Het verzoek tot schadevergoeding slaagt helaas voor hem niet.

Hof ’s-Hertogenbosch, 19 juni 2014

hits=78= / id=3709=