België wil parkeerboetes NL innen

In Berichtenby robert

De gemeente Antwerpen gaat Nederlandse parkeerboetes innen. Sinds begin 2013 slingerden controleurs van het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen 14.184 Nederlandse wagens op de bon. De eigenaren van de auto’s kunnen binnenkort een boete op hun deurmat verwachten. De boetes bleven tot nu toe onbetaald omdat er geen verdrag was met Nederland over de uitwisseling van kentekenplaat- en adresgegevens. Dat verdrag is er nu wel, hoewel België het nog niet heeft ondertekend. Dat kan pas als er een nieuwe regering is. Volgens correspondent Joris van Poppel zal de nieuwe regering het verdrag snel bekrachtigen, “maar dat kan dus nog wel een paar weken duren”.

Intentieverklaring
Nederland heeft het verdrag wel ondertekend en ook al parkeerboetes gestuurd naar Belgische foutparkeerders. In België ontstond daar ophef over omdat Nederland volgens de Belgische Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) illegaal gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot gegevensuitwisseling. Volgens de DIV is het verdrag zolang het niet door beide partijen is ondertekend niet meer dan een intentieverklaring, die juridisch niet bindend is. Dat zou voor de Belgische boetes aan Nederlanders dan ook gelden.

Beroep
Toch heeft het waarschijnlijk niet veel zin om in beroep te gaan tegen zo’n Belgische verkeersboete. Zodra het verdrag in werking is getreden, kunnen de gegevens wel rechtmatig worden verkregen en zal de boete uiteindelijk toch betaald moeten worden.

hits=785=