Internetstemmen vanuit buitenland

In Archief by robert

De VVD wil dat het voor Nederlanders in het buitenland makkelijker wordt hun stem uit te brengen. Zij zouden ook via internet moeten kunnen stemmen. Tweede Kamerlid Joost Taverne heeft daarvoor een initiatiefwet ingediend en de Raad van State heeft hierover al een advies gegeven. Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich over het wetsontwerp.
Volgens Taverne is het voor Nederlanders in het buitenland nu nog onnodig moeilijk om te stemmen, omdat ze een omslachtige procedure moeten volgen. Zij moeten zich enige maanden voor de verkiezingen registreren. Na de registratie krijgen de Nederlanders een stembiljet thuisgestuurd. Taverne: “Als je in Verweggistan woont en bent overgeleverd aan slechte postbezorging, komen de biljetten vaak niet of te laat aan. Dit moet anders. Het is toch te gek voor woorden dat Nederlanders in het buitenland wel online belastingaangifte kunnen doen, maar niet online hun stem kunnen uitbrengen! Een grote groep Nederlanders in het buitenland wil wel stemmen, maar wordt het nu vrijwel onmogelijk gemaakt”. Hij heeft dat zelf ondervonden toen hij in de Verenigde Staten woonde.
“Op basis van een schatting is het opkomstpercentage onder Nederlandse kiezers in het buitenland slechts 6 procent”, aldus het Kamerlid. Er wonen naar schatting tussen de 500.000 en 700.000 Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland.
Taverne wil daarom de wet aanpassen zodat het voor Nederlandse kiezers in het buitenland voortaan mogelijk wordt via internet te stemmen. Voor Taverne waren de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 de laatste waarbij nog op de oude manier werd gestemd. “In 2006 hebben we hier al mee geëxperimenteerd en het is tijd dat we het nu definitief gaan invoeren”.

hits=587= / id=3093=