Nederlands ingezetene leent uw auto. Indien uw zoon of dochter in Nederland woont, kunt u uw auto aan hem of haar uitlenen?

In Archief by robert

In principe kan een Nederlands ingezetene geen gebruik maken van een voertuig met een buitenlands kenteken. Indien een overtreding vastgesteld wordt, dient – ondanks het feit dat hij of zij geen eigenaar is van de wagen – het BPM bedrag dat voor het voertuig verschuldigd zou zijn, betaald te worden samen met een boete. Rekeninghoudend met de hoogte van het BPM-bedrag (voor nieuwe voertuigen +/- 40% van de netto cataloguswaarde) kan dit aanzienlijke financiële gevolgen hebben.
Er is echter wel een oplossing indien het om korte duur gaat. Een Nederlands ingezetene kan voor maximaal 2 weken per jaar een vrijstelling BPM en MRB bekomen. Om die vrijstelling te verkrijgen dient u een elektronische melding te doen via de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl. U surft vervolgens naar “Particulier” en via “BPM” komt u bij de instructies “vrijstelling BPM en MRB bij kortstondig gebruik”.
Verzekeringstechnisch is er geen probleem, zolang er sprake is van sporadisch gebruik.

http://www.belastingdienst.nl/variabel/bpm-vrijstelling/
De vrijstelling bij kortstondig gebruik geldt alleen onder de volgende voorwaarden:
– Het moet gaan om een personenauto, motorrijwiel of bestelauto die is geregistreerd in het buitenland (België) en die vanuit dat land voor een periode van maximaal 2 weken in Nederland ter beschikking staat van een in Nederland wonend persoon en zijn inwonende gezinsleden, of van een in Nederland gevestigd lichaam.
– Het beroep op de vrijstelling moet u elektronisch melden vóórdat u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de Nederlandse weg.
– U kunt voor hetzelfde motorrijtuig slechts 1 maal per jaar 2 weken vrijstelling krijgen.

hits=0= / id=1687=