De fiscus gebruikt volgens belastingadviseurs een truc om aanslagen voor werknemers pas maanden later af te hoeven wikkelen. Daarmee zou de fiscus – die misbruik van uitstel stellig ontkent – de wettelijke termijnen bewust omzeilen en belastingbetalers tot drie jaar later aanslagen mogen opleggen.
“Met die truc krijgen werknemers vervolgens hun teruggave veel te laat binnen”, zegt de Brabantse adviseur Peter van Limpt, met drieduizend buitenlandse klanten.
De Belastingdienst moet bij iedereen die voor 1 april een aangifte indient, voor 1 juli de aanslag opleggen. Bij honderden werknemers uit vooral België, Polen en Portugal ging het fout. Zij kregen per 1 juli een brief van de fiscus in Heerlen: mogelijk hadden de werknemers zelf een fout gemaakt en het verkeerde aangifteformulier gebruikt. Met deze brief, aldus anonieme medewerkers van de Belastingdienst, werd uitstel tot drie jaar mogelijk. Alle werknemers moeten vervolgens van de fiscus via hun accountant aantonen dat zij het goede formulier gebruiken. De fiscus krijgt zo meer tijd om te antwoorden.
Wie het hele jaar in het buitenland werkt en woont, moet een C-biljet indienen, wie korter werkt een M-biljet. “Die formulieren lijken niet eens op elkaar”, verwerpt adviseur Van Limpt mogelijke verwarring. Ze zijn gewoon te laat en zoeken een excuus. Van Limpt vreest dat meer Nederlanders met deze ‘truc’ te maken krijgen, waarmee de fiscus tijd zou willen winnen.
Meerdere belastingexperts belden afzonderlijk met de fiscus en hoorden van het ‘tijdgebrek’. De Belastingdienst erkent dat eenmalig een fout is gemaakt. “Van tijdgebrek is echter geen sprake, het was een menselijke fout”, aldus de woordvoerder, “Van bewust beleid om uitstel te bewerkstelligen is geen sprake”.
De dienst stelt dat alle werknemers inmiddels een nieuwe brief hebben gehad. Maar de adviseurs zeggen voor honderden klanten nog geen correctie te hebben ontvangen. “En dit is ook geen eenmalige fout: de helft van alle aanslagen via de inspectieafdeling buitenland van de fiscus bevat een fout. In ons kantoor werken nu permanent twee medewerkers om tegen alle fouten van de fiscus bezwaar te maken”, zegt Van Limpt, “De Belastingdienst Heerlen is compleet overwerkt vanwege de extra opdrachten die de politiek deze mensen oplegt. Ik neem het die ambtenaren zelf niet eens kwalijk”.
hits=1= / id=1608=