Belgische woningen zijn 9 procent overgewaardeerd

In Berichten by robert

De Belgische huizenmarkt is 9 procent overgewaardeerd. Dat blijkt volgens De Standaard uit het kwartaalverslag van het Prijzenobservatorium. De cijfers houden geen rekening met de kwaliteit van de huizen, maar geven wel aan dat ons land vatbaarder is voor dalende prijzen dan de ons omringende landen.

Volgens de Oeso is de markt zelfs 50 procent overgewaardeerd omdat de inkomens minder gestegen zijn dan de woningprijzen. De studies van de Oeso houden echter geen rekening met de rentevoeten. Die zijn historisch laag en hebben hypothecaire leningen een pak goedkoper gemaakt.

Het Prijzenobservatorium bracht de rentevoeten wel in rekening en kwam zo tot een overwaardering van 9 procent – veel hoger dan in onze buurlanden, waar zelfs sprake is van een onderwaardering. In Nederland en Frankrijk gaat het om een onderwaardering van zo’n 14 procent; in Duitsland van 40 procent.

Dat betekent dat België veel gevoeliger is voor dalende prijzen, wat ook bevestigd wordt door een studie van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Indien de rente met 1 procentpunt zou stijgen, zouden de woningprijzen nergens sterker dalen dan in België. Een gemiddelde woning zou in twee jaar tijd 13 procent minder waard zijn.

www.demorgen.be/

hits=780=