Grensoverschrijdende schadeclaim

In Archief by robert

De Europese consumenten en kmo’s krijgen meer wapens om grensoverschrijdende schadeclaims eenvoudiger en sneller af te handelen. Vooral de kmo’s profiteren van de nieuwe regels.
Hebt u een flatscreen met 3D-technologie gekocht net over de grens, maar is deze televisie nooit bij u thuis bezorgd? Of betaalde u als zaakvoerder een buitenlandse leverancier, maar leverde die producten die gebreken vertonen? Dan kunt u binnenkort op een goedkope manier uw geld terugeisen.
De Europese Commissie stelde half november voor de Europese procedure voor kleine grensoverschrijdende schadeclaims uit te breiden. Brussel hield die procedure in 2007 boven de doopvont. Sinds 2009 is ze effectief van kracht. Ze heeft tot doel kleine burgerlijke en commerciële geschillen sneller en goedkoper af te handelen. ‘Door de procedure daalden de kosten voor die geschillen met 40 procent. De afhandeling van een claim duurt nu gemiddeld nog vijf maanden, tegenover twee jaar en vijf maanden voor de invoering van de procedure’, zei eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding.
Maar er is nog ruimte voor verbetering, voegde ze eraan toe. De Commissie wil vooral de consumenten en de kmo’s nog meer wapens in handen geven. Daarom stelt ze voor het gebruik van de geschillenprocedure toe te laten voor schadeclaims tot 10.000 euro. Nu ligt het plafond op 2.000 euro. ‘Vooral de kmo’s hebben baat bij die wijziging. Dankzij de verhoging van het bedrag wordt de procedure van toepassing op 50 procent van de schadeclaims van bedrijven, tegenover 20 procent nu’, zei Reding.
Consumenten en kmo’s kunnen binnenkort ook online een schadeprocedure lanceren. E-mail is voortaan een wettelijk communicatiemiddel tussen de betrokken partijen. En justitie kan beide partijen horen via tele- en videoconferenties.
Ten slotte wil de Europese Commissie de gerechtskosten beperken. ‘Die mogen voortaan nog maximaal 10 procent van de waarde van de claim bedragen. De minimumkosten kunnen niet hoger liggen dan 35 euro.’ Bovendien moeten de gerechtskosten voortaan ook online betaald kunnen worden met een kredietkaart.

hits=197= / id=3354=