Nederlanders tanken in het buitenland

In Berichten by robert

De accijnsverhoging op autobrandstoffen per 1 januari in Nederland is er de genadeslag voor een groot deel van de pomphouders in de grensstreek. Zij kunnen niet meer opboksen tegen hun concurrenten net over de Belgische of Duitse grens. Dat zeggen de brancheorganisaties Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA) donderdag. “Je ziet nu al dat ongelofelijk veel mensen over de grens gaan tanken. Dat worden er nog veel meer dan nu. En niet alleen particulieren, ook steeds meer transportbedrijven en zakelijke rijders”, zegt Paul de Waal van Bovag. Pomphouders aan de grens hebben volgens hem te maken met 20 tot 50 procent minder omzet. Bovag voorziet dat veel van de 800 tot 900 pomphouders aan de grensstreek failliet zullen gaan of ermee stoppen.
Edsko Schuitema van BETA beaamt dit en spreekt van een oneerlijke regeling, waardoor de betreffende pomphouders “van hun brood worden beroofd”. Hij pleit voor een compensatieregeling voor deze ondernemers en wil dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid.

 

Tabak
De belastingverhogingen op benzine, diesel en lpg die sinds 1 januari in Nederland zijn doorgevoerd, maken het voor steeds meer mensen interessant om verder te rijden om in het buitenland te tanken. “En ze nemen dan ook meteen de boodschappen, drank en de sigaretten voor de buurvrouw mee. Je ziet dat er enorme supermarkten net over de grens uit de grond worden gestampt”, vertelt De Waal van Bovag. Het oplopende prijsverschil met België en Duitsland levert volgens de belangenorganisaties niet alleen een enorme inkomstenderving voor de schatkist op. Ook raken veel mensen bij Nederlandse tankstations hun baan kwijt.

Soms levensgevaarlijk
Pomphouder Frans Brauers uit Budel staat het water aan de lippen. Door het enorme prijsverschil op benzine met België, van ongeveer twintig cent per liter, is er met de verkoop van brandstof al geen droog brood meer te verdienen. In het nieuwe jaar wordt dat alleen maar erger als in Nederland de accijns op diesel en LPG omhoog gaan. Brauers ziet dat mensen uit de verre omtrek naar België komen om te tanken. “Ze komen zelfs vanuit de omgeving van Deurne naar hier gereden en vragen dan waar het tankstation in België is.”
Wat hem nog meer verontrust is dat Nederlanders jerrycans vol benzine meenemen uit België. “Levensgevaarlijk als ze een aanrijding krijgen”, zegt de pomphouder. De komende maanden is het erop of eronder voor de ondernemer die, samen met zijn vrouw, al 35 jaar een tankstation heeft. Nu zijn er nog bedrijven die bij Brauers komen tanken. Als die ook afhaken, dan is het einde oefening en sluit hij de winkel bij het tankstation.
De verkoop van tabak in het winkeltje bij het tankstation in Budel is ook ingestort. “Shag wordt bijna niet meer verkocht door het prijsverschil met België”, vertelt Brauers.  Vroeger kon de verkoop van tabak de verliezen op brandstof nog een beetje compenseren. Omdat tabak minstens een euro goedkoper is bij onze zuiderburen is die tijd voorbij in de grensstreek.

hits=4355=