Nederlanders zijn de ‘Polen’ van de Belgische bouw

In Berichten by robert

Iedere dag vertrekken er tientallen busjes vol Nederlandse bouwvakkers de grens over. Niet om benzine te halen of materiaal te kopen, maar om daar een dag te werken. En dan gaat het niet om een paar werklieden, maar om ruim 32.000 bouwvakkers in het laatste half jaar van 2014. Ze trekken er vooral heen vanwege de crisis, zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Wat we gemerkt hebben, is dat in Nederland tijdens de crisis veel jobs verloren zijn gegaan. In België hebben we het langer op pijl kunnen houden”. 

De grootste reden voor de Nederlanders om naar de zuiderburen te vertrekken is geld. Waar zij in Nederland massaal Polen inhuren omdat deze goedkoper zijn, geldt dit bij Belgische opdrachtgevers voor Nederlanders. “Omdat de sociale lasten in België zo hoog zijn, is een Nederlander al snel 5 euro per uur goedkoper”, zegt Katrien van der Helst van de Belgische vakbond. Dat is wel iets duurder dan Poolse werknemers, maar Nederlanders hebben het voordeel dat ze de taal heel goed beheersen.

Het gaat alleen om gedetacheerde bouwvakkers: mensen die bij een Nederlands bedrijf in dienst zijn, maar in België aan de slag gaan. Het gaat dus niet om Nederlandse bedrijven die worden ingehuurd, maar losse werknemers, bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Van alle bouwvakkers met een andere nationaliteit in België, is een kwart Nederlands. Het lijkt een win-winsituatie: in België is werk over, Nederlanders vullen dat in. Toch ziet de Belgische vakbond dat anders. “Als je gedetacheerd bent, moeten de lonen betaald worden vanuit het land waar de persoon gedetacheerd is, in dit geval België. We hebben een donkerbruin vermoeden dat die wet niet goed wordt toegepast op dit moment”.

Daarnaast ziet de vakbond het als oneerlijke concurrentie. “Volgens onze gegevens kan het aantal gedetacheerde werknemers nog met 10 procent groeien. Belgische bouwvakkers komen hierdoor thuis te zitten, daar maken we ons zorgen over”. De bond vindt het een onwenselijke situatie en is in gesprek met de Europese Unie en de Belgische overheid. 

nos.nl

hits=281=