Belgen goed voor woningmarkt Zeeuws-Vlaanderen

In Berichten by robert

De Zeeuws-Vlaamse woningmarkt heeft het tijdens de onroerendgoedcrisis beter gedaan dan die in de rest van Nederland. Met dank aan de Belgen. Dat blijkt uit een rapport van de Rabobank. De bank heeft de cijfers van de afgelopen zeven jaar op een rijtje gezet. Vanaf eind 2008 zakte de Nederlandse woningmarkt in. De afname van het aantal woningtransacties ging na 2009 door tot halverwege 2013, behalve in Zeeuws-Vlaanderen.

“Opvallend genoeg nam daar (in de periode 2009-2013, red.) het aantal woningverkopen toe met 20 procent. Immigratie vanuit België verklaart die ontwikkeling”, schrijft de Rabobank Sinds 2011 vestigen zich jaarlijks 600 tot 700 Belgen zich in Zeeuws-Vlaanderen.De extra vraag vanuit Vlaanderen had ook effect op de verkoopprijzen. Dankzij de stijgende vraag bleef de daling van de gemiddelde huizenprijs in de regio Zeeuws-Vlaanderen tussen 2008 en 2013 beperkt tot 4 procent, ruim onder het landelijk gemiddelde van 16 procent.

Aanleiding voor het onderzoek van de Rabobank is het herstel van de woningmarkt. De verschillen per regio zijn groot, aldus de Rabobank. In Zeeland daalden tot 2014 het aantal verkopen en prijzen minder dan het landelijk gemiddelde. De keerzijde is dat de effecten van het herstel van de huizenmarkt in Zeeland ook minder heftig zijn. In Zeeuws-Vlaanderen daalden de prijzen vorig jaar nog licht (-0,2%) ten opzichte van 2013, in de rest van Zeeland was een lichte stijging (+1,4%). In Zeeland groeide het aantal woningtransacties vorig jaar met 13% in Zeeuws-Vlaanderen en 33% in de andere Zeeuwse regio’s.

www.pzc.nl

hits=310=