Max Verstappen: Nederlander of Belg?

In Berichten by robert

Nederlandse autoliefhebbers hebben iets te vieren. Max Verstappen sprokkelt punten in de Formule 1 wedstrijden. Hij is de eerste Nederlander sinds 2005 die WK-punten pakt, zo denken de noorderburen. Tot ze beseffen dat ze niet gejuicht hebben voor een landgenoot maar voor een Belg.

Niet iedereen was op de hoogte van de Belgische nationaliteit van Max Verstappen. Dat veranderde toen het sportblad Helden enkele uren na de race in Maleisië een artikel op zijn website plaatste. In het artikel werd een recent interview aangehaald met de moeder van Max, Sophie Kumpen. Volgens zijn Belgische moeder bezit Max alleen een Belgisch identiteitsbewijs. Hij heeft geen Nederlandse reisdocumenten, is geboren in het Belgische Hasselt en ging naar school in Maaseik, waar ook zijn ouderlijk huis staat.

Toch staat de coureur op de officiële website van de Formule 1 als Nederlander aangemerkt. Achter zijn naam is tijdens races de Nederlandse vlag te zien en wie hem hoort praten, bespeurt geen Belgisch accent. Hoe zit het nu? Vader Jos: “Ja, Max reist met een Belgisch paspoort. Maar hij heeft nog een tweede nationaliteit: de Nederlandse. Op basis daarvan beschikt hij over een Nederlandse racelicentie. Max rijdt gewoon voor Nederland”, aldus Jos Verstappen. Zijn prestaties tellen voor Nederland, niet voor België.

Dat het racesucces van Max Verstappen nu wordt geclaimd door twee landen, is volgens zijn vader eigenlijk een goed teken. De keuze voor een Nederlandse racelicentie was doordacht: “We hebben al onze contacten in Nederland en Max wilde het zelf ook”. In september, wanneer Verstappen 18 jaar wordt, kan hij als meerderjarige definitief voor de Nederlandse nationaliteit kiezen. Of hij dat gaat doen? “Als ik het hem vraag, zegt hij van wel”, aldus zijn vader. Het zal voor altijd een einde maken aan de discussie wie het supertalent mag claimen.

hits=493=