Onrust in Zeeland: “Laten we geen Belgische kust worden”

In Berichten by robert

Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn niet te spreken over de bouw van tientallen vakantiehuisjes aan de Zeeuwse kust. Ze vrezen dat de Nederlandse kust stilaan de Belgische toer opgaat. De Zeeuwse Milieufederatie kan er niet mee lachen dat er haast geruisloos veertig strandhuizen zijn neergepoot op het strand aan de monding van de Oosterschelde. “Dit gebeurt er dus als je even niet oplet”, zegt directeur Tjeu van Mierlo in de Volkskrant.

De vakantiehuisjes maken deel uit van het Roompot Beach Resort in Kamperland. Volgens Van Mierlo is de Oosterschelde echter beschermd natuurgebied en werd er daarom bewust zo weinig mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan de bouw van de huisjes.

Maar er zijn nog meer vakantieparken op komst aan de kust van Zeeland. Vorige week maakte de projectontwikkelaar van Roompot bekend dat er nog zeven nieuwe vakantieparken bij komen. Politici juichen de projecten toe, want ze betekenen een flinke boost voor de economie en de werkgelegenheid, maar natuur- en milieuorganisaties zijn aanzienlijk minder enthousiast.

Zij vrezen dat de hele Zeeuwse kust volgebouwd wordt met vakantieparken. “Er is sprake van ongebreidelde groei omdat de provincie de teugels laat vieren en de regie kwijt is”, aldus Van Mierlo. Ook de directeur van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Alex Ouwehand, vreest een wildgroei. “Als er geen afstemming is, krijg je overal hetzelfde. Soms moet je tegen een projectontwikkelaar zeggen: op deze plek even niet.”

Ze worden daarin gesteund door de vereniging van recreatieondernemers. “We moeten onze unique selling points niet verkwanselen”, aldus afdelingsvoorzitter Ed Troost. “Dat zijn rust, ruimte, strand, natuur en authenticiteit. We moeten niet overal op de mooiste plekken aan de kust huizen gaan neerzetten.” Die troeven zijn net de reden waarom steeds meer Belgen liever naar Zeeland trekken dan naar onze eigen volgebouwde stranden. “Laten we vooral niet een Belgische kust worden”, stelt Troost.

www.demorgen.be

hits=469=