Nederland en België gaan luchtruim Benelux bewaken

In Berichten by robert

Vanaf volgend jaar zijn de Nederlandse en Belgische luchtmacht om de beurt verantwoordelijk voor de controle van het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg. Premier Mark Rutte en zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel tekenen volgende week woensdag een akkoord om dat vast te leggen tijdens een overleg tussen de kabinetten van beide landen.

Het gaat specifiek om het onderscheppen van burgertoestellen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al via het NAVO-verdrag geregeld. Luxemburg heeft zelf geen luchtmacht.

Door de samenwerking worden kosten bespaard en personeel vrijgespeeld. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei eerder dat het door de samenwerking makkelijker wordt later vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben na aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Zonder de Belgen zijn vijf piloten permanent beschikbaar om uitgezonden te worden, met de Belgen loopt dat op naar negen vliegers.

Het is de derde keer sinds 2003 dat de regeringen van Nederland en België elkaar treffen in het zogenaamde Thalassaoverleg. Het moet de grensoverschrijdende samenwerking versterken en ,,illustreert de hechte band”, aldus een verklaring van de RVD.

hits=419=