Nederbelgische Joke van Leeuwen eerste dichter der Nederlanden

In Berichten by robert

De 62-jarige auteur Joke van Leeuwen wordt de eerste dichter die de actualiteit in Nederland én Vlaanderen via gelegenheidspoëzie zal omspelen Een dichter des vaderlands hadden we al met Charles Ducal. In Nederland bestond die functie reeds langer en wordt ze nu bekleed door Anne Vegter. Maar een dichter die zowel de poëtische honneurs in Nederland én Vlaanderen waarneemt, is nieuw. Het Algemeen-Nederlands Verbond, een vereniging die opkomt voor de culturele toenadering tussen Vlaanderen en Nederland, maakte afgelopen weekend bekend dat de 62-jarige Joke van Leeuwen de eerste dichter der Nederlanden wordt.

Ideale Nederbelg
Van Leeuwen is de ideale Nederbelg omdat ze als Nederlandse vanaf haar dertiende in Brussel en nu in Antwerpen woont. Ze liep als tiener school in Brussel en kwam later opnieuw naar Antwerpen waar ze in 2008 en 2009 stadsdichter was. In 2013 kreeg ze de prestigieuze AKO Literatuurprijs voor ‘Feest van het begin’, een historische roman die zich in de nasleep van de Franse Revolutie afspeelt.

Van Leeuwen is ook bekend voor haar tegendraadse en speelse poëzie. Ze heeft een speciaal zintuig voor talige bijzonderheden en schreef met ‘Waarom een buitenboordmotor eenzaam is’ (2004) een knappe, ludieke geschiedenis van het Nederlands voor jong en oud. Van Leeuwen is trouwens, zoals Charlotte Mutsaers, een dubbeltalent die zowel schrijft als tekent.

www.knack.be

hits=560=