Vlaanderen en Nederland vinden elkaar, procedure om Hedwigepolder gestaakt

In Berichten by robert

Vlaanderen heeft de geschillenprocedure over het onder water zetten van de Hedwigepolder stopgezet. De Vlaamse minister Ben Weyts liet dat vanmiddag weten tijdens een bijeenkomst met zijn Nederlandse ambtgenoot Melanie Schultz van Haegen. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde de woorden van Weyts.

Vlaanderen begon de procedure in mei 2012. Ook de Europese Commissie begon zich er tegenaan te bemoeien. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Het geduld van Vlaanderen was in 2012 op, waarna de Vlaamse regering een procedure startte om Nederland alsnog te dwingen de polder onder water te zetten. Inmiddels is daar door de Raad van State een bindend groen licht voor gegeven.

Geschillen achter ons laten
Minister Schultz van Haegen reageerde verheugd op het besluit van de Vlamingen. Ze had enkele maanden geleden het onderwerp al ter sprake gebracht tijdens een eerdere ontmoeting met Weyts (Openbare Werken en Mobiliteit). De bewindsman zei vandaag: “Het is tijd om de geschillen achter ons te laten, 2,5 jaar na de start van de procedure. Dit is een signaal van samenwerking en vertrouwen geven, Vlaanderen erkent met deze beslissing alle positieve inspanningen die Nederland in het dossier van de zeesluis leverde.” De twee ministers tekenden vervolgens het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen voor de aanleg van een nieuwe zeesluis Terneuzen.

www.nrc.nl

hits=422=