Onthulling grafsteen Charlotte van Bourbon in de kathedraal van Antwerpen

In Berichten by robert

Op zaterdag 24 januari 2015, 14u15 wordt in de Sint Antoniuskapel van de O.L.V. – kathedraal van Antwerpen de grafsteen van Charlotte van Bourbon (1546-1582) plechtig onthuld. Zij was de derde vrouw van Willem van Nassau, prins van Oranje. Als katholieke prinses, abdis in Jouarre bij Parijs ging ze in 1572 over tot het calvinisme, vluchtte naar de keurvorst van de Palts en huwde drie jaar later met de prins. Als Prinses van Oranje en Landsvrouwe der Nederlanden verbleef ze met haar gezin in Antwerpen van 1577 tot ze de dood vond bij de mislukte aanslag op haar man. Vier van hun dochters Catharina Belgica (1578), Charlotte Flandrina (1579), Charlotte Brabantina, (1580) en Emilia II Antwerpiana (1581) zijn in de Scheldestad geboren.

Het oorspronkelijke grafmonument in de kathedraal werd tijdens de Contrareformatie na de val van Antwerpen in 1585 vernield. Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), afdeling Vlaanderen heeft jaren geleden het plan opgevat, een nieuwe grafsteen te plaatsen in de kathedraal om het verblijf van het gezin van Oranje in Antwerpen te gedenken, de verbondenheid van de Lage Landen in de verf te zetten en de oecumenische gedachte in de praktijk te brengen. De onthulling zal gebeuren door enerzijds de bisschop van Antwerpen, Mgr. Johan Bonny en de vertegenwoordiger van de protestantse kerken van de stad, dr. Dick Wursten, anderzijds de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever en Cultuurschepen Philip Heylen.

Dank zij deze laatste heeft het project ruime financiële ondersteuning gekregen van de stad Antwerpen. Kwamen verder financieel over de brug: de Vlaamse regering, de Nederlandse regering, het ANV zelf, de Marnixring Internationale Serviceclub, de Stichting Noord en Zuid, de provincie Antwerpen en de Belgisch-Nederlandse Vereniging Benev.

De plechtigheid is enkel voor genodigden.
Namens het bestuur van ANV-Vlaanderen, Guido Naets, voorzitter

hits=1053=