Kantoor in België duurder dan in Nederland

In Berichten by robert

De kostprijs om er een kantoor op na te houden, berekend per voltijdsequivalent, daalt in heel Europa. In België is hij met 2,8 procent gezakt. Maar hij blijft een flink stuk hoger liggen dan in Nederland en in Duitsland.

Dat blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) 2014. De index is opgebouwd uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur (met een gewicht van 56% in België), medewerkers en organisatie (40%) en management (4%). Voor België komt Colliers dit jaar uit op een OCI van 12.017 euro per VTE, tegenover 12.368 euro in 2013. Daarmee is ons land een behoorlijk duur land voor kantoorgebruikers: de kostprijs ligt hier 33 procent hoger dan het Europese gemiddelde.

“Onze slechte positie ten opzichte van Nederland speelt niet in ons voordeel wanneer ondernemingen zich willen vestigen in de Benelux”, reageert Pierre-Gilles Solvit, general manager van Colliers International Belgium. “Wij hebben een handicap van 22 procent ten opzichte van onze noorderburen.” De kostenhandicap tegenover Duitsland bedraagt zelfs 37 procent. België doet het wel beter dan Luxemburg, waar de kantoorkosten 24 procent hoger liggen dan bij ons, en Frankrijk, dat 13 procent duurder is.

trends.knack.be

hits=399=