België huurt voor 170 miljoen euro per jaar Nederlandse gevangenis

In Berichten by robert

België huurt al jaren cellen in de gevangenis van het Nederlandse Tilburg, en dat kost een smak geld. België moet niet minder dan 170 miljoen euro huur ophoesten, én het heeft beslist de gevangenis te blijven huren tot eind volgend jaar. ‘Niet moeilijk dat we in Nederland voor domme Belgen worden versleten’, klagen vakbonden én Groen en N-VA aan. ‘Voor die prijs bouw je in ons land gemakkelijk twee gevangenissen.’
Justitie huurt de gevangenis in het Nederlandse Tilburg nog tot eind volgend jaar, dat raakte dinsdag bekend. Dat is nog een beslissing van voormalig justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD), die van juni dateert, na de verkiezingen. Zij had begin dit jaar nochtans het omgekeerde laten verstaan: met de overbevolking in de Belgische gevangenissen ging het de goede kant op, mogelijk zouden we de gevangenis van Tilburg tegen eind dit jaar niet meer nodig hebben.

‘De overbevolking in onze gevangenissen daalt inderdaad, maar we zullen de extra Nederlandse cellen nog een tijdje nodig hebben’, klinkt het bij het Gevangeniswezen in ons land. Met de nieuwe gevangenissen wil het immers niet helemaal lukken. Zo staat de spiksplinternieuwe gevangenis van Beveren, die goed is voor 312 plaatsen, nog steeds halfleeg, onder andere door personeelsproblemen.

Het Gevangeniswezen geeft grif toe dat er aan het huren van de gevangenis van Tilburg een zeer stevig kostenplaatje hangt. ‘Dat kost ons tussen de 30 en de 37 miljoen euro per jaar, het hangt ervan af of we er 500 of het maximum van 650 gevangenen onderbrengen.’ Dat zorgt ervoor dat België – dat de gevangenis al sinds begin 2010 huurt – zo’n 170 miljoen euro aan Nederland zal hebben betaald om de gevangenis tot eind 2015 te mogen gebruiken.

‘Voor die prijs bouw je in ons land gemakkelijk twee gevangenissen’, klinkt het bij de vakbonden. Een gevangenis zoals die van Beveren – weliswaar maar 312 plaatsen groot – kost immers maar zo’n 70 miljoen euro.

www.nieuwsblad.be

hits=658=