Eerste koopzondag in Antwerpen op 7 september

In Berichten by robert

Antwerpen is open’ aanstaande zondag. Op 7 september trekt de stad het nieuwe systeem van koopzondagen – eerste zondag van de maand – op gang. Eind vorig jaar raakte bekend dat de stad Antwerpen – in navolging van onder meer de kuststeden en Brugge – een erkenning als toeristische zone had aangevraagd. Die erkenning was nodig om de winkels op zondag open te houden. Het fiat van de regering kwam voor de zomer, waarna Antwerpen het najaar in het vooruitzicht stelde om de koopzondagen te lanceren.

Ondertussen had het idee echter zelfstandige handelaars en winkelpersoneel in het harnas gejaagd. Overleg tussen de voornaamste handelaarsverenigingen en het stadsbestuur leidde uiteindelijk tot een compromis om de winkelzondagen tot de eerste zondag van de maand te beperken. Althans in de promotie die Antwerpen voert. Ook op alle andere zondagen mogen handelaars – sinds de erkenning van de toeristische zone – immers hun deuren openhouden.

De ‘officiële’ koopzondagen dit jaar zijn 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december. Op de eerste, aanstaande zondag, is er heel wat randanimatie gepland. Muziek aan het Centraal Station en op de Groenplaats, een kapperstand op de Meir en een mobiel naaiatelier in de Lombardenvest. Het is die dag ook feest in de heraangelegde Nationalestraat.

Het is uitkijken hoeveel handelaars effectief in het nieuwe systeem stappen en of er voldoende shoppers kunnen worden gelokt. Antwerpen startte vorige maand een mediacampagne in Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Interparking voert een zondags tarief van 5 euro in voor parkeren van 12 tot 19 uur. Op 5 oktober zal Antwerpen overigens niet alleen ‘open zijn’. Comeos, de federatie voor handel en diensten, organiseert dan in 160 steden en gemeenten de allereerste ‘sunday shopday’.

www.tijd.be

hits=862=