Zeeland Seaports onderzoekt samenwerking met Vlaamse havens

In Berichten by robert

Zeeland Seaports, de exploitant van de Nederlandse havens van Terneuzen en Vlissingen, verkent de mogelijkheden van samenwerking met andere havens. Alle opties worden daarbij bekeken, waaronder een fusie. In het onderzoek is onder andere de haven van Rotterdam in beeld, maar ook de Vlaamse havens van Gent en Zeebrugge. Dat zei een woordvoerder van het Zeeuwse havenbedrijf woensdag.

“De vraag is of wij zelfstandig moeten verder gaan of samen met andere partijen. Dat gaan wij in de volle breedte onderzoeken”, aldus de woordvoerder, in een reactie op een bericht in De Tijd, waarin onder anderen de Gentse havenschepen al een voorschot lijkt te nemen op vergaande samenwerking met de Zeeuwse havens. “We willen de kanaalzone Gent-Terneuzen op de wereldkaart zetten”, citeert de zakenkrant schepen Mathias De Clerq. “Kennelijk zijn de Belgen al een stap verder”, reageert de woordvoerder van Zeeland Seaports.

Gent en de Zeeuwse havens zijn met elkaar verbonden via het kanaal van Gent-Terneuzen. De Vlaamse haven en Zeeland Seaports zijn bezig met een gezamenlijk onderzoek naar operationele samenwerking. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om nautische zaken. “Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat een schip dat naar Gent wil aan vier instanties toestemming moet vragen.” Dit onderzoek staat los van de strategische verkenning die zou kunnen leiden tot het samen optrekken met een andere haven. “Een operationele samenwerking met Gent, staat een verdergaande samenwerking met andere havens niet in de weg”, aldus de woordvoerder.

Delegaties van Zeeland Seaports en Gent bezochten vorige week de haven van Kopenhagen. De Deense haven vormt samen met de haven van het Zweedse Malmö de eerste grensoverschrijdende haven van Europa.

www.gva.behits=2140=