Congo krijgt eerste Belgisch-Nederlandse ambassade

In Berichten by robert

In Kinshasa is gisteren de eerste steen gelegd voor een nieuwe Belgisch-Nederlandse ambassade. De ambassade wordt gerealiseerd op een 1,3 hectare groot terrein aan de Boulevard du 30 juin, de ‘Champs Elysées’ van de Congolese hoofdstad. Het betreft een Design & Build-opdracht voor een consortium bestaande uit onder andere het Mechelse bouwbedrijf Willemen en architectenbureau A2M uit Brussel. Het consortium verwierf de opdracht na een openbare aanbesteding door de federale overheid.

Groot en passief
Het ambassadegebouw zal over ruim 5.200 vierkante meter kantoorruimte beschikken, verdeeld over meerdere verdiepingen. Daarmee is het een van de grootste diplomatieke posten voor België; Nederland gaat een (klein) deel van het gebouw gebruiken als ambassade.

Volgens het Belgische persagantschap Belga gaat het om de eerste Belgisch-Nederlandse ambassade ter wereld. Ook zal het pand het eerste passiefgebouw van Centraal-Afrika zijn; gestreefd wordt naar BREEAM excellent.

Officiële eerstesteenlegging
Gisteren is met een officiële plechtigheid de eerste steen gelegd. De Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda en de Belgische minister van Staat Armand De Decker waren daarbij aanwezig. De oplevering van het ambassadegebouw is gepland binnen twee jaar.

www.architectenweb.nl

hits=38144=