Derby Nederland tegen België moet terugkeren

In Berichten by robert

Nederland – België of andersom. De Derby der Lage Landen had tot ongeveer 25 jaar geleden een vaste plaats op de jaarlijkse voetbalkalender. Nu niet meer. In de laatste tien jaar stond het duel slechts twee keer op het programma: alleen in 2004 en 2012 troffen beide ploegen elkaar. Dat moet anders.

Vrienden van de Derby De vereniging ‘Vrienden van de Derby’ wil de traditie nieuw leven inblazen. Twee jaar terug waren ze al hard op weg. “Toen was de timing na het debacle op het EK in Oekraïne en Polen niet goed. Ik heb met Michael van Praag (KNVB-voorzitter, red) en Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal KNVB, red) afgesproken dat we het idee na dit WK weer op te pakken”, zegt Edu Jansing van Stichting Meer dan Voetbal, een initiatief van de KNVB.

Sociaal project Raf Willems, een Vlaams voetbalschrijver, opperde ter gelegenheid van de 125ste wedstrijd tussen Nederland en België, twee jaar terug (2-4), om de Derby der Lage Landen om het jaar te organiseren. “De Belgische voetbalbond en de KNVB kregen we destijds niet warm”, zegt Willems, die nog altijd erg enthousiast is over het plan. “Alle inkomsten gaan naar een sociaal project. Dan krijg je dus een goede vriendschappelijke wedstrijd en doe je tegelijkertijd iets met de bal als middel om de samenleving te verbeteren.”

Overtuigd Het duel tegen onze zuiderburen is de op twee na meest gespeelde interland ter wereld. Alleen de derby’s Oostenrijk – Hongarije en Uruguay – Argentinië stonden vaker op het programma. Jansing gaat de Belgische en Nederlandse voetbalbonden weer proberen te overtuigen. “Tachtig procent zeker dat het binnen twee jaar geregeld is. Waar een wil is, is een weg”, klinkt het stellig.

www.nos.nl

hits=756=