Haal een goedkopere paspoort in Nederland

In Berichten by robert

Een Nederlander uit het Belgische Riemst, vlakbij Maastricht, stelt de vraag: “Hoe komt het, dat men in Maastricht bij het verlengen van zijn/haar paspoort € 80 en in het Antwerpse consulaat € 115 betaalt? Wilt u dat eens checken?

Een medewerker van het consulaat antwoordt hierop: “Het is nog ‘erger’ dan deze heer stelt (vanuit zijn standpunt gezien), want een paspoort voor volwassenen kost bij ons tegenwoordig € 131,10 (de door hem genoemde € 115 betreft een paspoort voor jongeren tot 18 jaar). En inderdaad is het veel goedkoper om een paspoort bij één van de Nederlandse grensgemeenten af te halen. Het is wel zo dat het paspoort nu tien jaar geldig is geworden, zodat het paspoort per jaar goedkoper is dan voorheen. We krijgen er ook nauwelijks klachten over aan onze Antwerpse balies.

De tarieven worden centraal vastgesteld, daar gaat het consulaat niet over. Paspoorten die in het buitenland afgegeven worden, zijn voor de overheid duurder dan paspoorten die in Nederland verstrekt worden – daar zal zeker een deel van de verklaring in zitten. Bovendien wil de overheid bevorderen dat mensen meer naar de (grens-) gemeenten en minder naar de ambassades en consulaten komen voor een paspoort. Dat zou een tweede reden kunnen zijn.

hits=2419=