Europa wil kledingmaten op elkaar afstemmen

In Berichten by robert

Als het aan Europa ligt, worden de kledingmaten in de verschillende landen gestandaardiseerd. Nooit meer in een ander land met drie maten naar het pashokje dus. Nu is er vaak te veel verschil. Om het met cijfers te zeggen: een 38 in Duitsland en Nederland is een 40 in België, een 42 in Frankrijk en een 44 in Italië.

In verschillende Europese landen hebben al meetcampagnes plaatsgevonden die moeten bijdragen aan die gestandaardiseerde norm. Een onderzoeksteam van het departement modetechnologie aan de Hogeschool Gent heeft, in samenwerking met het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, tussen mei en december 2012 2.500 Belgen tussen de 18 en 70 jaar met een 3D-bodyscanner opgemeten. En dat was nodig: ‘Veel van de kledingmaattabellen die in ons land gebruikt worden, zijn gemaakt aan de hand van meetresultaten uit 1990’, zegt onderzoeker Joris Cools.

Uit de meetcampagne blijkt dat de gemiddelde Belg na al die jaren groter is geworden, maar vooral ook breder. Dat komt ook naar voren in de praktijk: zeven op de tien vrouwen gaven aan problemen te hebben met de pasvorm.

Maten
De Europese norm zal voor minder verschillende maten zorgen. De maten die bij dat nieuwe systeem komen kijken zullen niet alleen rekening houden met de borst- taille- en heupomtrek, maar ook met de lichaamsvorm (A-model, een zandlopermodel, een recht model…) Hoe die codering er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Wel ligt er een ontwerp op tafel.

Wanneer de nieuwe Europese norm zal worden goedgekeurd en zijn weg naar de winkelrekken vindt, is niet duidelijk.

www.ad.nl

hits=1777=