DigiD voor Nederlanders in het buitenland

In Archief by robert

Voor contacten met de Nederlandse overheid is vaak een DigiD nodig. Niet-inwoners van Nederland kunnen echter geen gebruik maken van een DigiD, omdat dit gekoppeld is aan de gemeentelijke basisadministratie. Om aan de wens van niet-inwoners tegemoet te komen, wordt een proef gestart: Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen bij een aantal balies in Nederland terecht om hun DigiD aan te vragen, mits ze beschikken over een Burgerservicenummer
(BSN).

Gemeente Enschede, Maastricht, Echt-Susteren, Den Haag en Haarlemmermeer (Schiphol).

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een DigiD via balie-uitgifte, dient wel voldaan te worden aan enkele voorwaarden:
u woont in het buitenland*;
u beschikt over de Nederlandse nationaliteit;
u heeft een geldig Nederlands reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart –NIK-);
u heeft een Burgerservicenummer (BSN)*;
u beschikt over een mobiele telefoon.

* Nederlanders die vóór 1 oktober 1994 naar het buitenland zijn verhuisd en sindsdien niet meer in Nederland hebben gewoond, hebben geen Burgerservicenummer. Een sofi-nummer voldoet helaas niet. Zij komen om die reden niet in aanmerking voor een DigiD via balie-uitgifte.

Het aanvraagproces
U meldt zich met uw reisdocument bij een baliemedewerker. U ontvangt een baliecode en gaat naar een kiosk pc om een DigiD aan te vragen. Daarna gaat u terug naar de balie. Als het aanvraagproces goed is doorlopen, ontvangt u een activeringscode waarmee u ter plekke een DigiD kunt activeren. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord, is daarbij een inlogcode nodig die per sms wordt verstuurd. U kunt DigiD bij de kiosk pc activeren (dat raden we u aan, zodat u meteen kunt controleren of het is gelukt) of op een eigen pc of telefoon met internet. Gedetailleerde instructies ontvangt u van de baliemedewerker.

Per 1 mei 2013 is gestart met deze proef met een verwachte looptijd van 1 jaar. Als de proef een succes is, wordt de dienst in de toekomst bij meer gemeenten en bij Nederlandse ambassades in het buitenland aangeboden. Dit wordt in de loop van 2014 bekend.

hits=849= / id=3211=